Περιφέρεια Θεσσαλίας Πρόγραμμα Θεσσαλία
Exalco
Τράπεζα Καρδίτσας
Φροντιστήριο Πρότυπο
HOFFA Coffee Revolution
Olympous
Perrotis College
βαλόγλου Familia Οσπρια

Ταμείο Ανάκαμψης: Δεν «τραβάει» το πρόγραμμα της αναδιάρθρωσης καλλιεργειών

Αγροτικά Νέα | 11.05.2024 | 17:41
Ταμείο Ανάκαμψης: Δεν «τραβάει» το πρόγραμμα της αναδιάρθρωσης καλλιεργειών

Το τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που υλοποιείται με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, κινείται με ρυθμούς... χελώνας. Οι εγκρίσεις καθυστερούν πάρα πολύ. Και τα χρήματα που έχουν οριστεί για τον πρωτογενή τομέα, περίπου 650 εκατ. ευρώ, κατά 80% δεν πάνε σε αγρότες. Μάλιστα, το μοναδικό υποέργο που αφορά σε έναν βαθμό τους αγρότες, που είναι το Sub4: Αναδιάρθρωση Καλλιεργειών δεν «τραβάει» καθόλου.

Στην 1η πρόσκληση ανταποκρίθηκαν λίγοι συνεταιρισμοί και από αυτούς οι περισσότεροι είδαν τις προτάσεις τους να απορρίπτονται.

Στη 2η πρόσκληση προσήλθαν ακόμα λιγότεροι, με αποτέλεσμα τα χρήματα για την αναδιάρθρωση που περίσσεψαν, να μεταφερθούν σε άλλα προγράμματα που δεν αφορούν αμιγώς τον πρωτογενή τομέα (κυρίως πήγαν στον δευτερογενή τομέα-μεταποίηση και στον τριτογενή τομέα-τουρισμό).

Το τελευταίο πρόβλημα που προστέθηκε σε όλα τα παραπάνω είναι το εξής:

Η πολύ καθυστερημένη έγκριση των αποφάσεων ένταξης των προτάσεων των συνεταιρισμών στο υποέργο της Αναδιάρθρωσης, οδήγησε στο να χάσουν την περίοδο φύτευσης των νέων δένδρων οι δικαιούχοι (σ.σ. συνήθως είναι κατά τη διάρκεια του χειμώνα). Κι έτσι τι έκανε το Υπουργείο; Αποφάσισε να καταργήσει εντελώς την εξάμηνη προθεσμία που είχε βάλει στην προκήρυξη του υποέργου, για την υλοποίηση των εγκριθέντων πράξεων.

Βέβαια, αυτή η κατάργηση εξυπηρετεί τους παραγωγούς που έμπλεξαν στα γρανάζια της γραφειοκρατίας του Υπουργείου και είδαν ότι δεν θα μπορούσαν να υλοποιήσουν το πρόγραμμα ως έχει. Αλλά δείχνει ότι το ίδιο το Υπουργείο δεν είναι σε θέση να τηρήσει τις προθεσμίες που θέτει, για να εξυπηρετεί τον σκοπό για τον οποίο υπάρχει: την ανάπτυξη του αγροτικού (πρωτογενούς) τομέα.

Συγκεκριμένα, η περίπτωση 2, της υποπαραγράφου 16.1, της παραγράφου 16, της υπ’ αριθ. 166/07-04-2022 Απόφασης πρόσκλησης του Υποέργου «Sub 4. Αναδιάρθρωση των Καλλιεργειών» (Κωδικός ΟΠΣ ΤΑ: 5164848), (ΑΔΑ: ΨΦ6Χ4653ΠΓ-ΦΟΩ) ανέφερε:

Το αργότερο εντός έξι (6) μηνών από την ημερομηνία της ατομικής εγκριτικής απόφασης ενίσχυσης, οι δικαιούχοι προβαίνουν σε έναρξη εργασιών και υποβάλουν στον ΦΥ αίτηση καταβολής της ενίσχυσης ή έχουν αιτηθεί και λάβει σχετική παράταση, η οποία δεν μπορεί να ξεπερνά τους έξι μήνες εκτός των περιπτώσεων ανωτέρας βίας οι οποίες εξετάζονται κατά περίπτωση. Σε αντίθετη περίπτωση οφείλουν να παραιτηθούν από την υλοποίηση της επένδυσης, διαφορετικά η εγκριτική απόφαση ανακαλείται.

Η παραπάνω υποπαράγραφος καταργήθηκε με απόφαση της 26ης Μαρτίου 2023.



Δείτε επίσης:
 ^