Λαχείο το εγκριτικό στα νέα Σχέδια Βελτίωσης, πολλοί οι υποψήφιοι αγρότες και χαμηλός ο προϋπολογισμός
Με περιορισµένους πόρους δηµοσίας δαπάνης ύψους µόλις 208 εκατ. ευρώ διαµορφώνονται τα επόµενα Σχέδια Βελτίωσης και µε βάση τις προβλέψεις των διαχειριστικών αρχών συνολικά 2.600 εκµεταλλεύσεις θα µπορέσουν να επιδοτηθούν από το νέο Μέτρο που ετοιµάζεται.
Ως εκ τούτου, φαίνεται να γίνονται προσπάθειες αφενός περιορισµού των αιτούµενων δαπανών µε αυστηρές προϋποθέσεις για φακέλους άνω των 100.000 ευρώ και αφετέρου για καλύτερη στόχευση. Ενδεικτικό είναι πως για να ξεπεράσουν οι δαπάνες ανά φάκελο ν τα 100.000 ευρώ, θα πρέπει ο δικαιούχος να διαθέτει κατ’ ελάχιστον Τυπική Απόδοση εκµετάλλευσης 30.000 ευρώ. Συγκριτικά, αν κάποιος ενδιαφερόµενος συγκέντρωνε παρόµοια Τυπική Απόδοση στην πρόσκληση του 2023 εκτός από το γεγονός ότι συγκέντρωνε µοριοδότηση, µπορούσε να φτάσει σε επενδύσεις τα 150.000 ευρώ.
Την ίδια ώρα οι πληροφορίες αναφέρουν πως από το πρόγραµµα θα αποκλειστούν όλα τα συλλογικά σχήµατα που δραστηριοποιούνται στους κλάδους οπωροκηπευτικών, ελαιολάδου και οίνου καθώς αυτοί οι κλάδοι καλύπτονται για τις επενδύσεις τους από τα Τοµεακά Προγράµµατα. Μάλιστα για να ενισχυθούν τα συλλογικά σχήµατα θα πρέπει να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, τουλάχιστον για µία 5ετία µετά το έτος ένταξης στο Μέτρο.
Ο κύριος επενδυτικός βραχίονας για τους νέους αγρότες
Το πρόγραµµα αυτό προορίζεται για να λειτουργήσει ως ο κύριος επενδυτικός βραχίονας των Νέων Αγροτών του 2024 οι οποίοι θα λάβουν τις αποφάσεις ένταξης στις αρχές του 2025. Με µία στρατιά τουλάχιστον 12.000 δικαιούχων από τους Νέους Αγρότες να έχουν βλέψεις για ένταξη (συν 10% στην επιδότηση), είναι φανερό ότι οι αρµόδιες αρχές θα πρέπει να βρουν µία φόρµουλα γενναίας αύξησης του προϋπολογισµού των Σχεδίων Βελτίωσης. Υπενθυµίζεται πως οι πόροι µε τους οποίους χρηµατοδοτούνται τα Σχέδια Βελτίωσης προέρχονται αυτή τη φορά από τον πυλώνα άµεσων ενισχύσεων και τη µεταφορά πόρων που έγινε προς το ΠΑΑ. Οποιαδήποτε λοιπόν κουβέντα για επιστροφή των πόρων αυτών πίσω στις άµεσες ενισχύσεις, µοιάζει προς το παρόν αδόκιµη.
Σηµειώνεται εδώ πως το 2017 η πρόσκληση είχε ύψος 311 εκατ. ευρώ και µε υπερδέσµευση έφτασε τα 600 εκατ. ευρώ, ενώ το 2022 έγινε πρόσκληση µε την εισροή νέων κονδυλίων που προήλθαν από την µεταβατική περίοδο 2021-2022.
∆ιαφορετικά ύψη ενίσχυσης
Για πρώτη φορά οι αρµόδιες αρχές σχεδιάζουν να εισάγουν επιδότηση που θα αλλάζει ανάλογα µε τις δαπάνες του φακέλου. Για τα τρακτέρ και τα παρελκόµενα το µέγιστο που θα µπορεί να επιδοτηθεί κάποιος είναι στο 50% του κόστους και για όλες τις υπόλοιπες δαπάνες στο 60% (π.χ θερµοκήπια, στάβλοι, κτιριακές εγκαταστάσεις, εξοπλισµός έξυπνης γεωργίας κ.λπ.). Συν 10% θα λαµβάνουν στις ενισχύσεις τους µόνο οι νέοι αγρότες, µε βάση το στρατηγικό σχέδιο. Φυσικά µέχρι την πρόσκληση του Μέτρου που θα γίνει το 2025 µπορεί να αλλάξουν πολλά, ωστόσο είναι δεδοµένο πως οι πόροι είναι περιορισµένοι.
agronews.gr