Καύσωνας και χαμηλές τιμές στο βαμβάκι προβληματίζουν τους αγρότες στον κάμπο
Η κλιματική κρίση πλέον είναι ορατή διά γυμνού οφθαλμού και πλήττει κυρίως τον κάμπο της Θεσσαλίας, μετά τις πλημμύρες με την ξηρασία και τον παρατεταμένο πρώιμο καύσωνα του Ιουνίου προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στον αγροτικό κόσμο της περιοχής μας και επιφέροντας νέο πλήγμα στην τοπική οικονομία.
Του Γιάννη Κολλάτου
Το πλήγμα είναι μεγάλο για τη βιομηχανική ντομάτα, τα καλαμπόκια, τα δέντρα και τα αμπέλια, ενώ και τα βαμβάκια ήδη έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Τα αποθέματα της Λίμνης Σμοκόβου είναι ελάχιστα και ο προβληματισμός ότι το φετινό «θερμό καλοκαίρι» θα επιφέρει έλλειψη στο αρδεύσιμο νερό, οδηγεί τους παραγωγούς σε απόγνωση, καθώς καλλιέργειες όπως η βιομηχανική ντομάτα έχουν υψηλό κόστος με 900 έως 1.000 ευρώ το στρέμμα
Όπως επεσήμανε ο καθηγητής της Γεωπονικής του Παν. Θεσσαλίας Νίκος Δαναλάτος μιλώντας στο "Μαγκαζίνο της Θεσσαλίας" οι ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, αυξάνουν την εξατμισοδιαπνοή των φυτών και τα στρεσάρουν. Η μόνη λύση για την αντιμετώπιση αυτής της εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης είναι η συνεχής άρδευση που εκτοξεύει όμως το κόστος παραγωγής ειδικά όπου δεν υπάρχουν επιφανειακά συλλογικά αρδευτικά δίκτυα, άρα οι αγρότες αναγκάζονται να ποτίζουν από γεωτρήσεις, με ότι αυτό συνεπάγεται για ακόμη μεγαλύτερη ταπείνωση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα. σημειώνει ο καθηγητής.
Την ίδια ώρα ο προβληματισμός και η ανησυχία επιτείνεται λόγω των χαμηλών τιμών στο βαμβάκι, που είναι η κυρίαρχη εαρινή καλλιέργεια στην Καρδίτσα.
Συγκεκριμένα κολλημένη στα 55 με 56 λεπτά το κιλό το τελευταίο διάστημα παραμένει η διεθνής τιμή βάμβακος για το σύσπορο έπειτα από αναγωγή με το εκκοκκισμένο, γεγονός που προβληματίζει έντονα τους καλλιεργητές στο θεσσαλικό κάμπο, οι οποίοι προέρχονται και από μια καταστροφική χρονιά λόγω των πλημμυρών πέρυσι πάνω στη συγκομιδή, ενώ και φέτος πολλοί αναγκάστηκαν να προβούν σε δύο και τρεις επανασπορές, εκτοξεύοντας το κόστος παραγωγής.
Θυμίζουμε ότι πέρυσι τέτοιο καιρό είχαν γίνει συμβόλαια προπώλησης από τα εκκοκκιστήρια προς τους παραγωγούς ακόμη και στο 1 ευρώ το κιλό για το σύσπορο
«Στα επίπεδα αυτά τιμών όλοι οι παραγωγοί "μπαίνουν μέσα", ενώ οι περισσότεροι παλεύουν να μην μπουν πολύ μέσα, καθώς ούτε και οι σοδειές θα είναι καλές με μέγιστες στρεμματικές αποδόσεις που στον Παλαμά δύσκολα θα ξεπεράσουν τα 350 κιλά, ενώ ούτε το καλαμπόκι δείχνει να πηγαίνει καλά φέτος « ανέφερε μιλώντας στη «Θεσσαλία τηλεόραση» o πρόεδρος της ΕΟΑΣ Καρδίτσας και βαμβακοπαραγωγός ο ίδιος στον Παλαμά Κώστας Τζέλλας, ο οποίος μάλιστα τόνισε ότι αυτή η κατάσταση έχει δημιουργήσει μια αρνητική ψυχολογία στις τάξεις των αγροτών της Καρδίτσας, οι οποίο έχουν να παλέψουν και με τον καύσωνα και την έλλειψη ρευστότητας
Ο κ. Τζέλλας επίσης προανήγγειλε ότι θα ζητήσει συνάντηση με τον Καρδιτσιώτη νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα προκειμένου να θέσει το θέμα της αποζημίωσης για τις επανασπορές.
Συμπερασματικά ο κάμπος της Θεσσαλίας 10 μήνες μετά τις πλημμύρες του περασμένου φθινοπώρου "φλέγεται" από την ξηρασία και τον καύσωνα, οι ζημιές στις καλλιέργειες, άρα και στην τοπική οικονομία είναι μεγάλες, οι τιμές σε βασικά προϊόντα όπως το βαμβάκι δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής και τα απανωτά αυτά πλήγματα προοιωνίζουν έναν ακόμη πιο δύσκολο χειμώνα.
Είναι προφανές ότι επείγει τώρα περισσότερο από ποτέ η άσκηση πίεσης προς την πολιτεία για να ξεκινήσουν τα μεγάλα και μεσαία φράγματα ταμίευσης (που έχουν και αντιπλημμυρικό χαρακτήρα), διαφορετικά ο θεσσαλικός κάμπος οδηγείται -με μαθηματική ακρίβεια και με μεγαλύτερη ταχύτητα από ότι είχε αρχικά προβλεφθεί από τους επιστήμονες- στην ερημοποίηση…