Περιφέρεια Θεσσαλίας Πρόγραμμα Θεσσαλία
Exalco
Τράπεζα Καρδίτσας
Φροντιστήριο Πρότυπο
HOFFA Coffee Revolution
Olympous
Perrotis College
βαλόγλου Familia Οσπρια

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε σημαντικά έργα για τη Θεσσαλία αλλά...ξέχασε το σημαντικότερο, τον Αχελώο

Απόψεις | 04.09.2024 | 21:30
Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε σημαντικά έργα για τη Θεσσαλία αλλά...ξέχασε το σημαντικότερο, τον Αχελώο

Η Θεσσαλία υπέστη σημαντικές ζημιές από την κακοκαιρία Daniel, που έπληξε την περιοχή τον Σεπτέμβριο του 2023, προκαλώντας εκτεταμένες πλημμύρες και καταστροφές σε υποδομές, γεωργικές εκτάσεις και οικισμούς. Για να επανέλθει η περιοχή και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, απαιτούνται από την πολιτεία μια σειρά από έργα και παρεμβάσεις, τόσο άμεσες όσο και μακροπρόθεσμες. 


Ακόμη μεγαλύτερη είναι η ζημιά που έχει γίνει στην Καρδίτσα, στον πιο φτωχό νομό της Θεσσαλίας, που στηρίζει κυρίως την οικονομία του στον αγροτικό τομέα, καθώς έχει υποστεί δύο πλήγματα από πλημμύρες μέσα σε τρία χρόνια, αρχικά από τον «Ιανό» και στη συνέχεια από τον «Daniel», προκειμένου να συγκρατηθεί ο πληθυσμός στα χωριά του κάμπου που ερημώνουν με ραγδαίους ρυθμούς μετά τον περσινό καταστροφικό και φονικό (για την περιοχή που είχε και τα περισσότερα θύματα) Σεπτέμβρη


 Με την προχθεσινή του περιοδεία στη Θεσσαλία  ο πρωθυπουργός εξήγγειλε  μια σειρά από έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης και αντιμετώπισης της λειψυδρίας, ωστόσο η αλήθεια είναι πως ο τόπος μας έχει ανάγκη από ένα δημοσιονομικό σοκ για να μπορέσει να ορθοποδήσει και κυρίως απαιτεί έργα άμεσης απόδοσης με μεγάλο πολλαπλασιαστή γιατί κατανοούμε ότι τα δημοσιονομικά της χώρας δεν είναι απεριόριστα , έχοντας περάσει από τη στενωπό δανείων και τριών μνημονίων.
 Πέρα από το φράγμα Μουζακίου  εξαγγέλθηκαν από το κυβερνητικό κλιμάκιο  στη Λάρισα μαζί με εκείνα της Πύλης, της Σκοπιάς στον Ενιπέα και της διώρυγας σύνδεσης της Γυρτώνης με την Κάρλα και πέρα από το δίκτυο κλειστών αγωγών στον ΤΟΕΒ Ταυρωπού και το αρδευτικό σε Υπέρεια- Ορφανά, η Καρδίτσα και η Θεσσαλία εν γένει έχει γίνει πλέον από όλους κατανοητό, ότι έχουν ανάγκη την ολοκλήρωση των έργων μεταφοράς νερού από τον Αχελώο. Το έδειξε η φετινή λειψυδρία, το αναφέρει ρητά το “master plan” της Ολλανδικής HVA  ότι διαφορετικά ο κάμπος θα ερημοποιηθεί. Δυστυχώς στην εκδήλωση στο δημαρχείο Νίκαιας δεν ανακοινώθηκε καν η τύχη του έργου του Αχελώου


Γιατί πρέπει να προχωρήσει άμεσα ο Αχελώος;
-Είναι το έργο εκείνο που έχει την καλύτερη οικονομική απόδοση λόγω οικονομιών κλίμακας με 1 ευρώ κόστος ανά κυβικό μέτρο ταμίευσης, ενώ τα μεσαία φράγματα (Σκοπιά στον Ενιπέα, Μουζάκι, Πύλη, Νεοχωρίτης κλπ) έχουν κόστος ταμίευσης από 2,5 έως 5 ευρώ, το δε φράγμα στο Ληθαίο που είναι σε εξέλιξη και αυτό δείχνει πως δεν υπήρξε στο παρελθόν κάποια ιεράρχηση, ξεπερνά τα 11 ευρώ ανά κυβικό.
-Είναι το πιο «ώριμο» από όλα τα έργα με χρόνο αποπεράτωσης περί τα δύο έτη, αφού είναι μισοτελειωμένο, ενώ έχουν δαπανηθεί πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ από δημόσιους πόρους για το φράγμα στη Συκιά και τη σήραγγα της Δρακότρυπας. Αυτό φυσικά εφόσον ξεπεραστούν τα νομικά  προβλήματα με το ΣτΕ και τα τεχνικά με τη διάσωση του μοναστηριού στον Άγιο Γεώργιο Μυριόφυλλου ( το μοναδικό πλέον νομικό εμπόδιο που βάζει το ΣτΕ, αφού το ΣΔΛΑΠ έχει ολοκληρωθεί). Αξίζει αν τονιστεί ότι ακόμη και με «διαδικασίες- εξπρές»  να προχωρήσουν τα μεσαία φράγματα, θα απαιτήσουν τουλάχιστο μια πενταετία για να λειτουργήσουν.
- Είναι έργο πολλαπλής σκοπιμότητας, ενεργειακό, αρδευτικό, αντιπλημμυρικό, περιβαλλοντικό, τουριστικό και θα δώσει ώθηση στην πιο λησμονημένη γωνιά της πατρίδας την Αργιθέα
-Τα έργα Μουζακίου και Πύλης θα λειτουργήσουν στο βέλτιστο βαθμό, αν ολοκληρωθεί η μεταφορά νερού από το θεσσαλικό παραπόταμο του Αχελώου, τον Κουμπουριανίτη, μέσω του φράγματος της Συκιάς προς τη σήραγγα της Δρακότρυπας.
-Μπορεί να ολοκληρωθεί με πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιωτικούς (με τον ορισμό ενεργειακού εταίρου (partner) με τη μόχλευση που απαιτεί και το Ταμείο Ανάκαμψης, αφού είναι και μεγάλη «αποθήκη νερού» και ενέργειας μέσω της αντλησοταμίευσης για τους δύσκολους υδρολογικά χρόνους που προβλέπονται στο άμεσο μέλλον για τη χώρα από τους επιστήμονες, λόγω της κλιματικής αλλαγής.
- Είναι κατεξοχήν περιβαλλοντικό έργο αφού ακόμη και η μελέτη των Ολλανδών το αναφέρει ότι αν δεν γίνει μεταφορά νερού ετήσια 500 εκατομ. κυβικών μέτρων (και όχι 250 που αναφέρει η μελέτη του έργου) από το θεσσαλικό παραπόταμο του Αχελώου, Κουμπουριανίτη, από την περίσσεια των χειμέριων υδάτων του (περί τα 4,8 δις . κ.μ.) που καταλήγουν στο Ιόνιο, τότε ο κάμπος της Θεσσαλίας μετατρέπεται με ραγδαίους  ρυθμούς σε έρημο, καθώς υπάρχει έλλειμμα στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντά του που ξεπερνά τα 3 δις. κ.μ..
 Για τη Θεσσαλία και την Καρδίτσα το έργο αυτό είναι απαραίτητο για να συνεχίσει να παράγει ο τόπος μας, είναι έργο επιβίωσης. Με την επανέναρξη των έργων μετά το 2004 με υπουργό ΠΕΧΩΔΕ στην κυβέρνηση Καραμανλή το Γιώργο Σουφλιά  και μέχρι το 2009, δεκάδες οικογένειες Αργιθεατών που ζούσαν στην Αθήνα κυρίως, επέστρεψαν στην περιοχή και έκαναν μάλιστα και σχέδια για τουριστικές επενδύσεις με την κατασκευή της τεχνητής λίμνης. Με το σταμάτημα των έργων, γύρισαν πάλι στην πρωτεύουσα. Το ίδιο συμβαίνει πλέον μετά το Daniel και στα χωριά του κάμπου του Παλαμά που ερημώνουν.
 Εν κατακλείδι ο πρωθυπουργός πρέπει να γνωρίζει ότι για την Καρδίτσα έργα επιβίωσης είναι : η ολοκλήρωση του έργου του Αχελώου και η γρήγορη κατασκευή των φραγμάτων σε Μουζάκι και Σκοπιά στον Ενιπέα (που πλημμύρισε τον κάμπο της Καρδίτσας και στον Ιανό και στον Daniel), αλλά και o  εμπλουτισμός του φράγματος Σμοκόβου- με την εκτροπή του Βαθυλακιώτη- που φέτος «άδειασε» λόγω της λειψυδρίας. 
Είναι ένα  έργο το φράγμα Σμοκόβου που ολοκληρώθηκε χάρη στην πολιτική βούληση του αείμνηστου τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Αυτή την πολιτική βούληση αναμένουμε να εκφράσει και στη σημερινή του επίσκεψη στη Θεσσαλία ο πρωθυπουργός….

Υ.Γ. Στη σύσκεψη στη Νίκαια την περασμένη Δευτέρα όχι μόνο δεν ακούστηκε κουβέντα για το έργο του Αχελώου, αλλά δεν υπήρξε και ούτε μια φωνή αντίδρασης από τους παριστάμενους, Θεσσαλούς υπουργούς και βουλευτές, αυτοδιοικητικούς, δημάρχους , περιφερειάρχη και λοιπούς παριστάμενους

 



Δείτε επίσης:
 ^