Περιφέρεια Θεσσαλίας Πρόγραμμα Θεσσαλία
Exalco
Τράπεζα Καρδίτσας
Φροντιστήριο Πρότυπο
HOFFA Coffee Revolution
Olympous
Perrotis College
βαλόγλου Familia Οσπρια

Περισσότερα από 26.000 στρέμματα «χτύπησε» ο ιός που παραμορφώνει τα φρούτα

Αγροτικά Νέα | 05.09.2024 | 09:05
Περισσότερα από 26.000 στρέμματα «χτύπησε» ο ιός που παραμορφώνει τα φρούτα

Αποκαρδιωτικά είναι τα στοιχεία για τις εκτάσεις που χτυπήθηκαν από τον ιό που παραμορφώνει τα φρούτα στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς έφτασαν συνολικά τα 26.500 στρέμματα (επιβεβαιώνοντας τα πρόσφατα ρεπορτάζ της «ΥΧ» και του ypaithros.gr ότι ο αριθμός θα φτάσει τα 20.000 στρέμματα).

Σύμφωνα με τους επικεφαλής της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνοκάρπων (ΕΔΟΠ), μέχρι την Δευτέρα 2/9 δηλώθηκαν μέσω των ΚΥΔ 26.500 στρέμματα, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι επιτραπέζια ροδάκινα, νεκταρίνια και συμπύρηνα και μικρότερες εκτάσεις με βερίκοκα και δαμάσκηνα. 

Επισημαίνεται, όπως δημοσίευσε σε αναλυτικό ρεπορτάζ η «ΥΧ (Παρασκευή 30/8), ότι μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας καταγραφής των μολυσμένων εκτάσεων θα ακολουθήσουν οι διαδικασίες από πλευράς ΥΠΑΑΤ – με την κατάθεση αιτήματος προς την ΕΕ για στήριξη των παραγωγών.

Ειδικότερα, αναμένεται να ζητηθεί τροποποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), προκειμένου να συγκροτηθεί πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών, μέσω του οποίου θα στηριχθούν οι αγρότες που έχουν πληγεί από τον μυστηριώδη ιό που παραμορφώνει τα φρούτα. Οι ιθύνοντες και οι παραγωγοί βρίσκονται σε αναμονή και των αποτελεσμάτων του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου και του ΑΠΘ για τα αίτια του φαινομένου που πλήττει τις καλλιέργειες της Βόρειας Ελλάδας. 

ypaithros.gr



Δείτε επίσης:
 ^