Περιφέρεια Θεσσαλίας Πρόγραμμα Θεσσαλία
Exalco
Τράπεζα Καρδίτσας
Φροντιστήριο Πρότυπο
HOFFA Coffee Revolution
Olympous
Perrotis College
βαλόγλου Familia Οσπρια

Μουδιασμένοι έως και οργισμένοι οι μικρομεσαίοι παραγωγοί θερμοκηπιακών προϊόντων, μετά τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη

Αγροτικά Νέα | 10.09.2024 | 20:44
Μουδιασμένοι έως και οργισμένοι οι μικρομεσαίοι παραγωγοί θερμοκηπιακών προϊόντων, μετά τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη

Με σκεπτικισμό, μούδιασμα, ακόμα και θυμό αντέδρασαν οι μικρομεσαίοι παραγωγοί θερμοκηπιακών προϊόντων στις προχθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Από την Ιεράπετρα και τη Ρόδο μέχρι τη Μεσσηνία, την Κόρινθο και τον Μαραθώνα, δηλαδή σε όλα τα κέντρα θερμοκηπιακής παραγωγής της χώρας επικράτησαν αρνητικά συναισθήματα από τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού.

«Επειδή βρίσκομαι στην καρδιά της θερμοκηπιακής παραγωγής της χώρας, στη Μεσσηνία, και επειδή έχω και εγώ θερμοκήπια μπορώ να σας πω πως από χθες έχουμε όλοι μουδιάσει με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού», δηλώνει στο Agro24 παραγωγός.

Θέλοντας να κρατήσει την ανωνυμία του εξηγεί την κατάσταση: «Τα υπάρχοντα θερμοκήπια στη χώρα κάθε σεζόν εγκαταλείπονται σιγά-σιγά. Διάδοχη κατάσταση δεν υπάρχει. Το εργατικό είναι το σημαντικότερο πρόβλημα, καθώς για κάθε περίπου 2 στρέμματα θερμοκήπιο, χρειάζεται ένα άτομο μόνιμης απασχόλησης, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν εργατικά χέρια. Χαρακτηριστικό είναι πως τη δεύτερη σεζόν φύτευσης θερμοκηπίων στη χώρα, δηλαδή από Αύγουστο μέχρι Δεκέμβρη, στη Μεσσηνία δεν θα φυτευτούν τα μισά θερμοκήπια, διότι φοβόμαστε πως δεν θα υπάρχουν εργάτες να δουλέψουν λόγω της μεγάλης φετινής ελαιοπαραγωγής».

«Οι εισαγωγές και οι ελληνοποιήσεις κρατάνε τις τιμές χαμηλά για τον αγρότη και πολλές φορές ακόμα και μια επιτυχημένη σεζόν δεν αφήνει κέρδος», προσθέτει.

Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης είπε χτες στην ομιλία του προς τους παραγωγικούς φορείς: «Θέλουμε, με τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα και του τραπεζικού συστήματος, να δρομολογήσουμε ένα γενναίο πρόγραμμα που θα φτάσει τα 600 εκατομμύρια ευρώ για την αύξηση της θερμοκηπιακής καλλιέργειας στην επικράτεια.

Η δυναμική ανάπτυξη των θερμοκηπίων αυξάνει ραγδαία την παραγωγικότητα, μειώνει κατά πολύ τις ανάγκες άρδευσης. Έχουμε πολύ λίγα θερμοκήπια στη χώρα μας σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αν δείτε, όμως, τους αριθμούς σχετικά με την παραγωγικότητά τους, την κατανάλωση σε νερό, είναι πραγματικά συγκλονιστική η πρόοδος στην παραγωγικότητα στον πρωτογενή τομέα, την οποία μπορούμε να κάνουμε, και πόσο σημαντικό είναι αυτό το υπαρξιακό στοίχημα για την αγροτιά σε συνθήκες κλιματικής κρίσης.

Και τέταρτον, θα δουλέψουμε μαζί με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο, όπως ξέρετε, έχει πολλές αδρανείς δημόσιες γαίες, και θα εγκαινιάσουμε ένα καινοτόμο σχέδιο ανταλλαγής και αντιπαροχής αυτών των αδρανών δημόσιων γαιών με επενδυτές που θα αναλάβουν να τις καλλιεργούν, κατασκευάζοντας -προσέξτε- θερμοκήπια πολύ μεγάλης κλίμακας. Έχουμε τέτοια στη χώρα μας ήδη, αποκλειστικά με εξαγωγικά αγροδιατροφικά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας.»

Είναι προφανές από τα λόγια του πρωθυπουργού ότι το πρόγραμμα αυτό των 600 εκατ. ευρώ απευθύνεται σε μεγάλους επιχειρηματίες, όπως ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ο ιδρυτής της Chipita, που αφού πούλησε την εταιρεία, διαθέτει το απαραίτητο «ρευστό» για να επενδύσει σε νέες υπερσύγχρονες θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις, όπως είναι της Wonderplant, στην οποία κατέχει μειοψηφικό ποσοστό. Μην ξεχνάμε ότι αυτά τα μεγάλα επενδυτικά projects λειτουργούν ευθέως ανταγωνιστικά, τόσο στον εγχώριο τομέα λιανικής πώλησης (σούπερ-μάρκετ) όσο και στον εξαγωγικό τομέα, σε σχέση με τις μικρές και τις μεσαίες θερμοκηπιακές επιχειρήσεις ή τους μικρούς αγροτικούς συνεταιρισμούς, που ειδικεύονται στα εκτός εποχής κηπευτικά.

Τέτοιοι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, όπως του κ. Θεοδωρόπουλου, έχουν (α) πρόσβαση στα σούπερ-μάρκετ, (β) μειωμένο ενεργειακό κόστος λόγω επενδύσεων σε φωτοβολταϊκά ή σε μονάδες συμπαραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, (γ) οικονομίες κλίμακας, διότι μιλάμε για θερμοκήπια 50 και 100 στρεμμάτων και (δ) εύκολη πρόσβαση σε χρηματοδότηση από τις τράπεζες, με χαμηλά επιτόκια.

agro24.gr



Δείτε επίσης:
 ^