Κοινό μέτωπο ενάντια στα φωτοβολταϊκά πάρκα στη Θεσσαλία
ετά τις έντονες αντιδράσεις κατοίκων της επαρχίας Φαρσάλων για την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου, αλλά και το αίτημα του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε αγροτική παραγωγική γη και να διερευνηθεί εάν ο χαρακτηρισμός της γης ως χαμηλής ή υψηλής παραγωγικότητας από αρμόδιους υπαλλήλους υπήρξε σύννομος, δρομολογήθηκε εισαγγελική έρευνα.
Ο κ. Κουρέτας εκτιμά ότι ένα σημαντικό τμήμα των γνωμοδοτήσεων που έδωσε η περιφέρεια τα προηγούμενα χρόνια, στο πλαίσιο αδειοδότησης νέων φωτοβολταϊκών πάρκων, βεβαίωνε ψευδώς ότι δεν θα εγκατασταθούν σε γη υψηλής παραγωγικότητας.
Όπως είναι γνωστό, η νομοθεσία προβλέπει πλαφόν 0,8% στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε γη υψηλής παραγωγικότητας. Ο σκόπελος, όμως, αυτός ενδέχεται να ξεπεράστηκε με τον χαρακτηρισμό χωραφιών υψηλής παραγωγικότητας ως χαμηλής.
Αντιδράσεις
Την ίδια ώρα, ανάστατη είναι η τοπική κοινωνία της Σκοπιάς από το τεράστιο πρότζεκτ ΑΠΕ που αναπτύσσεται στις περιοχές της, αφού, όπως υποστηρίζει, η επένδυση αυτή θα αλλοιώσει τη φυσιογνωμία της περιοχής.
Πρόκειται για ένα γιγάντιο εγχείρημα της τάξεως των 0,7 τεραβάτ (σ.σ. πάνω από 700.000 γιγαβάτ) που, εκτός από εκτάσεις των Φαρσάλων, δεσμεύει και έχει ξεκινήσει εργασίες και σε γειτονικά χωριά της Βόρειας Φθιώτιδας (περιοχή Δομοκού), όπως το Πετρωτό, η Μαντασιά κ.ά.
Γεωργοί και κτηνοτρόφοι θεωρούν ότι μόλις αναπτυχθούν αυτά τα γιγαντιαία πάρκα ΑΠΕ θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη γη τους και τα ζωντανά τους, αφού θα επηρεαστεί το μικροκλίμα, θα περιοριστούν οι βοσκότοποι και θα αναπτυχθούν συνθήκες θερμοκρασίας και ανομβρίας που θα είναι ασύμφορες για τις καλλιέργειες
Γεωργοί και κτηνοτρόφοι θεωρούν ότι μόλις αναπτυχθούν αυτά τα γιγαντιαία πάρκα ΑΠΕ, θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη γη τους και τα ζωντανά τους, αφού θα επηρεαστεί το μικροκλίμα, θα περιοριστούν οι βοσκότοποι και θα αναπτυχθούν συνθήκες θερμοκρασίας και ανομβρίας που θα είναι ασύμφορες για τις καλλιέργειες.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Φαρσάλων, Μάκη Εσκίογλου, «το θέμα για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων για τα μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα που αναπτύσσονται στην περιοχή του πρώην Δήμου Ναρθακίου δεν έχει έρθει ποτέ προς έγκριση περιβαλλοντικών όρων στο δημοτικό συμβούλιο Φαρσάλων». Ο ίδιος ανησυχεί για τη γιγάντωση των ΑΠΕ στην περιοχή.
Αριθμός-ρεκόρ για τις αδειοδοτήσεις
Οι αριθμοί προκαλούν μεγάλη ανησυχία, καθώς φωτοβολταϊκά φέρεται να έχουν εγκατασταθεί σε περίπου 44.000 καλλιεργήσιμα στρέμματα σε ολόκληρη τη Θεσσαλία. Η περιοχή είναι η πρώτη σε αδειοδοτήσεις, με τον αριθμό να έχει εκτοξευθεί, αντιστοιχώντας σε περίπου 360.000 στρέμματα, δηλαδή στο 8,4% της καλλιεργήσιμης γης στη Θεσσαλία. Επιπλέον, έχουν δοθεί άδειες για φωτοβολταϊκά κάτω από ένα μεγαβάτ (MW) σε περίπου 34.000 στρέμματα, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τον αριθμό των εκτάσεων.
Ο Νίκος ∆αναλάτος, διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωργίας στη Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τοποθετεί το πρόβλημα στην πραγματική του διάσταση. Όπως εξηγεί, «οι εταιρείες των φωτοβολταϊκών προσφέρουν στους ιδιοκτήτες της γης 200 ευρώ ανά στρέμμα, προκειμένου να μισθώσουν τα χωράφια τους για τα επόμενα 20 χρόνια. Τα χρήματα αυτά δεν υπάρχει περίπτωση να τα βγάλει ένας αγρότης, δουλεύοντας ο ίδιος το χωράφι του. Συνεπώς, αν δεν υπάρξει πραγματική στήριξη στην παραγωγή, τα εμπόδια του νόμου θα ξεπερνιούνται πάντα».
Γιώργος Ρούστας- ypaithros.gr