Exalco
Τράπεζα Καρδίτσας
Quinoa Υπερτροφή της φύσης
ΘεςΓη
Perrotis College
βαλόγλου Familia Οσπρια

Δεν θέλουν Μάρκο Ρούμπιο οι Τούρκοι στο State Department.

Διεθνή | 13.11.2024 | 11:39
Δεν θέλουν Μάρκο Ρούμπιο οι Τούρκοι στο State Department.

 Διαφωνίες, κόντρες, αλληλοκατηγορίες, βέτο και ανατολίτικα παζάρια: από 40 κύματα έχουν περάσει τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας, με την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να επιλέξει για επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τον Μάρκο Ρούμπιο να δημιουργεί εκ νέου εκνευρισμό στην Άγκυρα.
 Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «πόνταρε» ξανά στον «φίλο» του, όπως αποκαλεί τον Ντόναλντ Τραμπ, αναζητώντας ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας με τις ΗΠΑ, ιδιαίτερα μετά από την κίνηση καλής θέλησης για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
 Ωστόσο, από τη στιγμή που διέρρευσαν τα σενάρια για τα πρόσωπα - κλειδιά στα οποία αναμένεται να αναθέσει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ τα κομβικά χαρτοφυλάκια, όπως εκείνο του υπουργείου Εξωτερικών, η Άγκυρα έχει «μουδιάσει».
Σκληρός επικριτής της Άγκυρας
 Ο Γερουσιαστής της Φλόριντα Μάρκο Ρούμπιο, που όπως όλα δείχνουν θα είναι ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, θεωρείται ένας από τους πιο σκληρούς επικριτές της πολιτικής Ερντογάν.
 Έχει, μάλιστα, κατά καιρούς υποστηρίξει πώς η Τουρκία είναι ασταθής και αναξιόπιστη και έχει επιχειρήσει με μια σειρά από ενέργειες να βάλει «φρένο» στην αναθεωρητική πολιτική του προέδρου της γείτονος.

 Το 2019, μαζί με τον Δημοκρατικό Μπομπ Μενέντεζ, προχώρησαν στη σύνταξη του νομοσχεδίου για την αναμόρφωση της στρατηγικής των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο σε σχέση με την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία, δίνοντας την απόλυτη στήριξη των ΗΠΑ στην τριμερή σχέση Ελλάδας - Κύπρου- Ισραήλ, ανοίγοντας παράλληλα το δρόμο για την άρση της απαγόρευσης πωλήσεων όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία.

    «Με την άρση του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ στην Κύπρο και την επέκταση της απαραίτητης ξένης στρατιωτικής βοήθειας στην Ελλάδα, αυτή η νομοθεσία επιφέρει μια συνολική προσέγγιση για τη σταθερότητα των βασικών περιφερειακών εταίρων», είχε επισημάνει τότε ο Μάρκο Ρούμπιο.

 Επιπρόσθετα, ένα από τα κομβικά σημεία του νομοσχεδίου ήταν η «αποβολή» της Τουρκίας από το πρόγραμμα για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 λόγω αγοράς των ρωσικών S-400 και επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα.
«Παρά τα προβλήματα που παρουσιάζονται κατά καιρούς, οι σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ βασίζονται σε κοινές αξίες και συμφέροντα» ανέφεραν πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα υπάρξουν προβλήματα στη διαδικασία μετά τις αμερικανικές εκλογές και την επικράτηση του Τραμπ.
Κατά του «παιχνιδιού» Ερντογάν στα Βαρώσια
 Το 2021, ο Μάρκο Ρούμπιο μαζί με τους γερουσιαστές Μπομπ Μενέντεζ και Κρις Βαν Χόλεν ζητούσαν με επιστολή του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν την ανάληψη άμεσης δράσης, ώστε οι ΗΠΑ να στείλουν ένα αποτρεπτικό μήνυμα, το οποίο θα έχει την απαραίτητη ισχύ για να αποθαρρύνει τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προχωρήσει στο άνοιγμα των Βαρωσίων κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και παρά τις εκκλήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και της ΕΕ για τερματισμό τέτοιων ενεργειών.

     «Οποιαδήποτε προσπάθεια του Προέδρου Ερντογάν και της Τουρκίας να εποικίσουν ή να ξανανοίξουν τα Βαρώσια θα αντιπροσώπευε κατάφωρη παραβίαση αυτών των αρχών», ανέφερε σε ένα μέρος η επιστολή.

Υπογράμμιζε πως απόδειξη της απροθυμίας της Τουρκίας να επιδιώξει μια σταθερή πολιτική διευθέτηση στο νησί, είναι πως φέρεται να έχει δημιουργήσει μια βάση για μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα στο αεροδρόμιο του Λευκονικού, σε μια προσπάθεια να επεκτείνει τη στρατιωτική της παρουσία στην τουρκοκρατούμενη Κύπρο.

Τότε, ο Μάρκο Ρούμπιο, όπως και οι άλλοι γερουσιαστές που υπέγραφαν την συγκεκριμένη επιστολή, προειδοποιούσαν πως αν η Άγκυρα παραμείνει αδιάλλακτη θα έπρεπε να αντιμετωπίσει κυρώσεις.
Ο Ρούμπιο απέναντι στον Ερντογάν

Ο Μάρκο Ρούμπιο έχει βρεθεί με την στάση του αρκετές φορές απέναντι στην πολιτική που ακολουθεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το 2021, σε επιστολή που συνυπέγραψε με ακόμη 50 γερουσιαστές, ζητούσε από την κυβέρνηση Μπάιντεν να πιέσει τον Τούρκο Πρόεδρο ώστε η γειτονική χώρα να εστιάσει στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, όπου ο συντελεστής παραβίασής τους ήταν ιδιαίτερα υψηλός.


    «(Ο Τούρκος πρόεδρος) Προσπάθησε επίσης να πιέσει τις ΗΠΑ και άλλες χώρες να εκδώσουν Τούρκους υπηκόους, τους οποίους κατηγορεί για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Η κυβέρνηση Ερντογάν προσπάθησε να φιμώσει επικριτές στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως ο Ενές Καντέρ, παίκτης του NBA, κυνηγώντας την οικογένειά του στην Τουρκία και εκδίδοντας διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον του».

Το «γεράκι» της εξωτερικής πολιτικής

Ο Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος εξελέγη για πρώτη φορά το 2010, γνωρίζει πολύ καλά να μελετά τη γεωστρατηγική σκακιέρα.

Για αρκετούς θεωρείται ένα από τα «γεράκια» της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Γνωρίζει εξίσου καλά την λειτουργία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας καθώς έχει λάβει μέρος σε διάφορες επιτροπές μεταξύ των οποίων την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων – με μεγάλη επιρροή στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, εστιάζοντας στη Λατινική Αμερική, την Κίνα και την κυβερνοασφάλεια, την Επιτροπή Πληροφοριών – ενεργός σε θέματα εθνικής ασφάλειας, ιδιαίτερα σχετικά με τη Ρωσία και την Κίνα, την Επιτροπή Μικρών Επιχειρήσεων και Επιχειρηματικότητας – υποστηρικτής της φιλικής προς τις επιχειρήσεις πολιτικής, της φορολογικής μεταρρύθμισης και της απελευθέρωσης της αγοράς και την Επιτροπή Προϋπολογισμού – συμβάλλει στις αποφάσεις κατανομής προϋπολογισμού, ειδικά στους τομείς της άμυνας και της υγείας.

 


Δείτε επίσης:
 ^