Γάλα: Αυξημένη η ευρωπαϊκή παραγωγή το 2023 - Έφτασε τους 160,8 εκατ. τόνους.
Εκτιμάται ότι οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) θα παράγουν 160,8 εκατομμύρια τόνους νωπού γάλακτος το 2023.
Πρόκειται για αύξηση κατά 0,8 εκατομμύρια τόνους σε σύγκριση με το 2022 και αύξηση κατά 15,8 εκατομμύρια τόνους σε σύγκριση με το 2013, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.
Το περισσότερο γάλα πηγαίνει στην παραγωγή βουτύρου και τυριού
Το μεγαλύτερο μέρος του νωπού γάλακτος που παρήχθη το 2023 παραδόθηκε σε γαλακτοκομεία (149,3 εκατομμύρια τόνοι) και χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή μιας σειράς φρέσκων και βιομηχανικών γαλακτοκομικών προϊόντων.
Το 2023, τα γαλακτοκομεία παρήγαγαν 22,0 εκατομμύρια τόνους πόσιμου γάλακτος και 7,8 εκατομμύρια τόνους οξινισμένων γαλακτοκομικών προϊόντων (όπως το γιαούρτι).
Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος του γάλακτος χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή τυριού και βουτύρου. Συγκεκριμένα, 58,2 εκατομμύρια τόνοι πλήρους γάλακτος και 17,4 εκατομμύρια τόνοι αποβουτυρωμένου γάλακτος χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή 10,6 εκατομμυρίων τόνων τυριού. Επιπλέον 45,4 εκατομμύρια τόνοι πλήρους γάλακτος χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή 2,3 εκατομμυρίων τόνων βουτύρου.
Η Γερμανία ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός πόσιμου γάλακτος στην ΕΕ, αντιπροσωπεύοντας το 19% της συνολικής παραγωγής. Ήταν επίσης ο κύριος παραγωγός οξινισμένων γαλακτοκομικών προϊόντων (27%), βουτύρου (20%) και τυριού (22%).
Η Ισπανία ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πόσιμου γάλακτος, με 15% του συνόλου της ΕΕ, ακολουθούμενη από τη Γαλλία (13%). Οι Κάτω Χώρες ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός οξινισμένων γαλακτοκομικών προϊόντων (17%), ακολουθούμενη από την Πολωνία (10%).
Η Γαλλία ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός τόσο βουτύρου όσο και τυριού (18% του συνόλου της ΕΕ για κάθε προϊόν). Η Ιρλανδία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός βουτύρου (13%), ενώ η Ιταλία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός τυριού (13%).
ΠΗΓΗ agrocapital.gr