Πιέσεις από την Αίγυπτο δέχεται η ευρωπαϊκή αγορά εσπεριδοειδών.
Η Αίγυπτος είναι παραδοσιακά γνωστή για τις εξαγωγές φρέσκων πορτοκαλιών, αλλά η ανάπτυξή της στον τομέα της χυμοποίησης, λόγω της αυξανόμενης ζήτησης και της μετατόπισης των τάσεων παραγωγής, έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει την ευρωπαϊκή αγορά όσον αφορά την τιμολόγηση, την προσφορά και τη ζήτηση.
Ο Omar Elnaggar, στέλεχος της αιγυπτιακής βιομηχανίας νωπών προϊόντων, ανέλαβε πρόσφατα ηγετικό ρόλο στη Sahara for Fruit Processing, μια νέα νεοφυή επιχείρηση παραγωγής χυμού πορτοκαλιού που θα ξεκινήσει τη λειτουργία της τον Ιανουάριο του 2025.
Η εταιρεία πρόκειται να λειτουργήσει μια μεγάλης κλίμακας μονάδα χυμοποίησης ικανή να επεξεργάζεται 150.000 τόνους πορτοκαλιών ετησίως για την παραγωγή 14.000 τόνων συμπυκνωμένου χυμού πορτοκαλιού.
Η στροφή αυτή αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης τάσης στην Αίγυπτο, σύμφωνα με τον Elnaggar, με μια χούφτα νέων εργοστασίων χυμοποίησης να βρίσκονται υπό ανάπτυξη και τα υπάρχοντα να αυξάνουν την παραγωγή.
«Μέχρι τις αρχές Μαρτίου του 2025, η Αίγυπτος θα έχει διπλάσιο αριθμό εργοστασίων από αυτόν που είχε το 2024», δήλωσε ο Elnaggar. «Και άλλοι φυσικά θα μιμηθούν αυτό το επιχειρηματικό μοντέλο. Έτσι, αυτό θα έχει αντίκτυπο στην προσφορά και τη ζήτηση πορτοκαλιών και στις τιμές. Η ποιότητα των πορτοκαλιών για χυμοποίηση είναι διαφορετική από τα φρέσκα, αλλά αντιπροσωπεύουν το 25% της παραγωγής ενός μέσου χωραφιού στην Αίγυπτο. Οι τιμές είναι επίσης αρκετά δελεαστικές και ορισμένα από αυτά τα εργοστάσια χυμοποίησης θα αυξήσουν τις τιμές τους και θα αγοράσουν καλύτερη ποιότητα για να αποκτήσουν μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς».
Ενώ η βιομηχανία εσπεριδοειδών της Αιγύπτου έχει ιστορικά επικεντρωθεί στις εξαγωγές φρέσκων φρούτων, μεταξύ άλλων σε μεγάλες αγορές της Ευρώπης, η χώρα τοποθετείται τώρα ως εναλλακτική λύση έναντι της Βραζιλίας, του παγκόσμιου ηγέτη στην παραγωγή χυμού πορτοκαλιού.
Επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή αγορά
Η αυξανόμενη εξέχουσα θέση της Αιγύπτου στην αγορά χυμών θα μπορούσε να δημιουργήσει αλυσιδωτές επιπτώσεις στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον Elnaggar, ιδίως όσον αφορά την τιμολόγηση και το μερίδιο αγοράς. Με τη Βραζιλία να αντιμετωπίζει προκλήσεις από την εξάπλωση του ιού HLB (Huanglongbing), ο οποίος αποδεκατίζει τους οπωρώνες εσπεριδοειδών της και επηρεάζει τις αποδόσεις χυμού, οι αγοραστές έχουν αρχίσει να αναζητούν εναλλακτικές λύσεις. Ως αποτέλεσμα, η Αίγυπτος βλέπει αύξηση της ζήτησης για το συμπύκνωμα χυμού της.
Ο Elnaggar επεσήμανε ότι η ετήσια παραγωγή 18 εκατ. τόνων πορτοκαλιών της Βραζιλίας επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τον ιό, καθιστώντας την αγορά πιο ευμετάβλητη. Αυτό έχει ανοίξει ευκαιρίες για άλλες χώρες παραγωγής εσπεριδοειδών, όπως η Αίγυπτος, να καλύψουν το κενό στην παγκόσμια αγορά χυμών.
Ενώ η Βραζιλία παράγει πορτοκάλια όλο το χρόνο, η εποχική παραγωγή της Αιγύπτου διαρκεί από το Νοέμβριο έως τον Απρίλιο, οπότε η Αίγυπτος γίνεται όλο και περισσότερο «σχέδιο Β» για πολλούς Ευρωπαίους αγοραστές, λέει ο Elnaggar.
Ο Elnaggar επεσήμανε επίσης ότι το χάσμα μεταξύ της τιμής των πορτοκαλιών για χυμοποίηση και των φρέσκων φρούτων συρρικνώνεται. «Ενώ τα πορτοκάλια για χυμό ήταν κάποτε σημαντικά φθηνότερα, αυτή η διαφορά τιμής μειώνεται καθώς αυξάνεται η ζήτηση για χυμό», δήλωσε. «Αυτή η μετατόπιση θα μπορούσε να καταστήσει οικονομικά πιο βιώσιμο για τους Αιγύπτιους παραγωγούς να πωλούν τα χαμηλότερης ποιότητας φρούτα τους σε εργοστάσια χυμοποίησης αντί να βασίζονται αποκλειστικά στην αγορά φρέσκων φρούτων».
ΠΗΓΗ agrocapital.gr