Ελεύθερο πεδίο για 27 λεπτά στο σκληρό σιτάρι, αυξημένη κατά 15% η ελληνική σοδειά
∆ίχως εκπλήξεις ξανάνοιξε η αγορά σκληρού σίτου στην Ιταλία, µε τα εµπορικά κέντρα σε Βορρά και Νότο να διατηρούν αµετάβλητη την τιµολόγηση για το σύνολο των ποιοτικών κατηγοριών, µετά και το «διάλειµµα» των 3 εβδοµάδων ελέω γιορτών.
Σε Φότζια και Μπολόνια οι τιµές για την πρώτη ποιότητα συνεχίζουν να γράφουν από 315 έως 322 ευρώ ο τόνος τιµή αποθήκης για το άριστο σκληρό σιτάρι, διευκολύνοντας την παραµονή των ελληνικών FOB πλησίον των 300 ευρώ ο τόνος. Οι συνθήκες αυτές διευκολύνουν τα 26 λεπτά για το Σ1 σιτάρι, ενώ υπό προϋποθέσεις το επόµενο διάστηµα θα µπορούσαν να ακουστούν και τα 27 λεπτά το κιλό. Βέβαια, ελάχιστο προϊόν της περσινής (πλέον) σοδειάς βρίσκεται στα χέρια παραγωγών.
Επίσης, το γειτονικό εµπόριο δεν φαίνεται ιδιαίτερα διατεθειµένο να βγάλει σε χειµερινή έκπτωση την σοδειά του. Ενδεικτικά, τα FOB των Τούρκων παίζουν ακόµα πάνω από 330 ευρώ ο τόνος. Καναδικά ΜΜΕ µεταδίδουν επίσης την είδηση πως η χώρα επέκτεινε την απαγόρευση εισαγωγών για το σκληρό σιτάρι µέχρι τις 31 Μαΐου 2025, ώστε να διευκολύνει την εγχώρια µεταποίηση, κάτι που ίσως να ερµηνεύει τα ιδιαίτερα υψηλά FOB που παραµένουν.
Σηµαντικά αυξηµένη η ελληνική σοδειά
Η δεύτερη είδηση των τελευταίων ηµερών δεν είναι άλλη από τις επίσηµες εκτιµήσεις της COCERAL για τις χειµερινές σπορές, στις οποίες καταγράφεται πως γενικά η Ευρωπαϊκή Ένωση ψηφίζει φέτος στάρι µε έµφαση στο µαλακό, ενώ η Ελλάδα αναµένει ίσως σοδειά σκληρού σίτου κοντά στους 1,1 εκατ. τόνους, αυξηµένη κατά 15-20% συγκριτικά µε την περσινή.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προϋπολογίζεται σοδειά 7,5 εκατ. τόνων έναντι 7,6 εκατ. που συλλέχθηκε πέρυσι (-1,5%). Να σηµειωθεί ωστόσο πως οι εκτιµήσεις λαµβάνουν υπόψιν καλή αγρονοµική εξέλιξη στις καλλιέργειες, κάτι που δεν αποτελεί τη νόρµα τα τελευταία τρία χρόνια. Σε γενικές γραµµές, χώρες που πέρυσι παρουσίασαν ευκαιριακά πολύ καλή σοδειά λόγω ευνοϊκών καιρικών συνθηκών, φέτος χάνουν στρέµµατα. Για παράδειγµα η Ισπανία, αναµένει σοδειά 750 χιλιάδων τόνων έναντι σχεδόν 1 εκατ. τόνων πέρυσι. Η Ιταλία επίσης φαίνεται πως θα έχει ένα µικρό περαιτέρω έλλειµµα σχεδόν 80.000 τόνων συγκριτικά µε πέρυσι.
Αισιόδοξοι οι Καναδοί για την τιµη σκληρου σιταριού το 2025
∆ιαφορετικό περιµένουν το 2025 συγκριτικά µε το 2024 για την αγορά σιταριού, οι κλαδικοί ειδικοί της καναδικής SaskWheat. Όπως εξηγούν στην πρώτη εβδοµαδιαία έκθεση του νέου έτους, η αισθητή ισχυροποίηση του αµερικανικού δολαρίου θα ωθήσει µεγάλους εισαγωγείς µακριά από τις ΗΠΑ και πιο κοντά σε χώρες παραγωγούς µε ασθενέστερα εθνικά νοµίσµατα. Επιπλέον, τα µειωµένα αποθέµατα σε Ρωσία και ΕΕ, καθώς και η πιθανή µικρότερη παραγωγή στην Ευρώπη (το χειµερινό σιτάρι προβλέπεται 10% κάτω στη Ρωσία και η καθυστέρηση έναρξης στη Γαλλία προ-οιοκονοµεί θέµατα µε τον καιρό) θα κάνουν τους εισαγωγείς να βασίζονται πιο πολύ στο νότιο Ηµισφαίριο και όσους «τρίτους» µικρότερους παίκτης στη διεθνή σκακιέρα παρουσιάσουν το 2025 µεγαλύτερο τονάζ, πληρώνοντας ακριβότερα.
agronews.gr